Thursday, 26 January 2012

resepi puding roti

Bahan-bahan 4 keping roti 2 biji telur 1/2 cawan susu pekat 170ml susu cair 8gram serbuk agar-agar 1/2 cawan gula - boleh kurangkan 2 sudu besar butter/marjerin (cairkan) 31/2 cawan air 2 sudu besar serbuk koko (boleh juga guna choc emulco) Cara-cara Didihkan 3 cawan air, serbuk agar-agar dan gula ke dalam periuk. Blend roti, telur, susu pekat, susu cair dan baki air tadi (1/2 cawan). Kemudian masukkan dalam periuk agar-agar yang sudah didih tadi. Masukkan butter/marjerin dan kacau rata sampai mendidih. matikan api. Bahagi kepada 2. Satu adunan biarkan warna asal dan satu adunan masukkan serbuk koko@choc emulco. Kacau cepat-cepat. Tuang ke dalam loyang secara berselang seli. Sesenduk adunan asal kemudian sesenduk lagi adunan coklat. Ulang hingga habis! ketika melapis@me'marble'kan hendaklah dengan CEPAT sebab puding@agar-agar nih mudah sejuk@membeku. Dah siap bolehlah di simpan di dalam peti sejuk sekurang-kurangnya sejam. Enak dmakan ketika sejuk!

No comments:

Post a Comment